10.5 C
Brno
Neděle, Duben 20, 2025
Zelené potraviny

7 zelených potravin, které byste určitě měli ochutnat

Asi si vzpomenete na nějaké období života (pravděpodobně dětství), kdy pro vás byla většina zelených potravin (brokolice, růžičková kapusta, špenát) symbolem něčeho odpudivého a nedobrého. A určitě jste nebyli sami, kdo to tak cítil a kdo se tvářil kysele pokaždé, když něco takového usedlo na váš obědový talíř. Děti mají navíc hodně citlivé chuťové pohárky a více tak vnímají nahořklou chuť salátů, kedluben nebo kapusty. Jak člověk stárne, i chuťové pohárky ztrácejí citlivost a to staré známé „co je zdravé nebývá dobré“ už taky tak nevnímáme.

Bez ohledu na důvod vaší averze ke zdravé zelenině, tak dnes ví téměř každý, že zelené potraviny by měly být důležitou součástí našeho jídelníčku. A teď nemyslím pouze ty módní zelené potraviny, mezi které patří mladý ječmen nebo řasa chlorella, ale zejména zdravě pěstovanou zelenolistou zeleninu, která roste v čistém prostředí a pěstuje se pokud možno s minimálním používáním hnojiv. A přesto, že o blahodárném vlivu zeleniny a ovoce na naše zdraví ví skoro každý, tak jen 33% z nás opravdu každý den konzumuje doporučenou dávku ovoce a pouze 30% z nás dospělých jí každodenně doporučené množství zeleniny. A i když doporučené množství zeleniny a ovoce se liší v závislosti na věku, pohlaví a fyzické aktivitě každého z nás, tak obecně se dá říci, že je vhodné každý den konzumovat 2 plné šálky ovoce a 2,5 šálku zeleniny. A tady máte pár tipů, u kterých můžete začít.

Avokádo: Plod hruškovitého tvaru je výjimečný tím, že je tvořen z téměř 80 % tukem. Toto chutné ovoce obsahuje 690 mg draslíku (středně velký banán obsahuje pouze 420mg), což z něj činí ideální svačinku po tréninku, nebo jako pomocníka v boji proti svalovým křečím. Zdravé tuky, které avokádo obsahuje, pomáhají odstranit záněty nebo zlepšit hladinu cholesterolu. A pokud si nejste jisti, jak začlenit avokádo do svého jídelníčku, zkuste si na Internetu vyhledat pár receptů. Najdete jich stovky.

Jablka: jablko denně může opravdu pomoci udržet si lékaře od těla. Toto chroupavé ovoce může pomoci v boji s obezitou, snižuje hladinu cholesterolu a snižuje riziko cévní mozkové příhody. Obsahuje vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání buňky a snižují tak riziko vzniku nádorových onemocnění. Také posiluje krevní oběh, srdce a imunitní systém, čistí střeva a posiluje naše dásně. Obsahuje i pektin, který na sebe váže toxiny a odvádí je z těla pryč.

Kapusta: Kapusta je zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B nebo vitamínu E. Obsahuje také vitamín K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve a vitamín A, který udržuje zdravou naši pokožku a chrání i před některými formami rakovinného bujení. Kapusta obsahuje hodně karotenoidů a je ideální pro každého, kdo má potíže se žaludkem, játry nebo ho trápí střevní potíže. Pomáhá také snižovat hladinu škodlivého cholesterolu.

Špenát: Stejně jako kapusta je i špenát plný vitamínů C a A. Nabízí ale o něco více vlákniny, než samotná kapusta, obsahuje velmi cenné látky, množství důležitých vitamínů a minerálů nezbytných pro naše zdraví. Vyznačuje se hlavně vysokým obsahem vitamínu A, resp karotenoidů (např. betakaroten). Betakaroten je antioxidant chránící nás před volnými radikály a ničící těžké kovy. Betakaroten se také stará o zdravou barvu naší pokožky a chrání nás před negativními účinky slunečního záření. Z minerálů je ve špenátu nejvíce zastoupen hořčík, vápník, železo, draslík, mangan a měď.

Opuncie: Hledáte nový zdroj vlákniny? Už hledat nemusíte a jen vyzkoušejte plody tohoto hruškovitého kaktusu, které se často používají jako složka mexické kuchyně. Opuncie (česky také Nopál) je také bohatá na vitamíny A a C a podle řady publikovaných studií může rovněž pomoci snížit hladinu cukru v krvi. Dělají se z nich džusy, džemy, alkoholické nápoje, přidávají se do cukrovinek a čajů.

Růžičková kapusta: Má velmi pozitivní vliv na zdraví a je nenáročná na pěstování. Obsahuje mnoho draslíku, manganu, vitamínu C, vitamínu B1 (Thiamin), který je důležitý pro mentální svěžest, soustředění a odolnost proti stresu, a hlavně vlákniny. Je odolná proti mírným mrazům, proto ji často můžete vidět na záhoncích i během zimy.

Pistácie: I když to není ovoce ani zelenina, nabízejí pistácie také řadu důležitých přínosů pro naše zdraví. Už čtvrtina menšího hrnečku obsahuje více než 10% doporučené denní dávky bílkovin. Pistácie obsahují také řadu minerálů a zdravých tuků jako jsou draslík, proteiny, vitamíny A, B, E, železo a měď. Tyto oříšky také obsahují fytosteroly, což jsou látky redukující množství škodlivého cholesterolu v krvi. Platí, že čím jsou tyto oříšky pod skořepinou zelenější, tím jsou kvalitnější.

 


copyscape-seal-black-120x100

Tento článek byl vytvořen provozovatelem těchto stránek. Jeho kopírování není bez předchozího písemného svolení firmy Clear shot s.r.o. dovoleno.

Vyhledávačům se duplicitní obsah nelíbí a kopírováním tak poškozujete nás, ale i vás.

Plagiátorství je softwarově hlídáno a každé zjištění bude postihováno. Informace čerpejte, ale nekopírujte!


 

Related Articles

Stay Connected

0FanoušciTo se mi líbí
3,755NásledovníciNásledovat
0OdběrateléOdebírat
- Advertisement -spot_img

Latest Articles