10.5 C
Brno
Neděle, Duben 20, 2025
Zelené potraviny

Vitamín B12 – 10 nejlepších zdrojů

Vitamín B12 je důležitý vitamín, který se vyskytuje zejména v živočišných potravinách (maso, mléko, sýry, játra, ). Podílí se na správném fungování nervového systému a na krvetvorbě a metabolizmu tuků, sacharidů a bílkovin. Právě proto, že se nevyskytuje v rostlinných zdrojích, měli by tomuto vitamínu věnovat pozornost zejména vegani a vegetariáni. Uvádí se (studie EPIC-Oxford z roku 2010), že přes 70% veganů trpí nedostatkem vitamínu B12, což je velmi alarmující číslo!

Nedostatek vitamínu B12 se nejčastěji projevuje ve formě úzkosti, depresí, brnění v končetinách. Dlouhodobý nedostatek má za následek nevratné poškození nervové soustavy (při nedostatku vitamínu B12 nejsou nové nervové buňky tvořeny správně). Mezi další příznaky patří zmatenost, demence ve stáří, změny nálad, neklid a poruchy vidění.

Nedostatek vitamínu B12 lze zjistit z krevního rozboru. Běžný test však ke spolehlivé diagnóze nedostatku vitamínu B12 nestačí, je třeba provést test holotranskobalaminu a homocysteinu (požádejte o něj svého lékaře).

Kolik vitamínu B12 je třeba?

Doporučená denní dávka vitamínu B12 je 2,4 µg, doporučuje se však konzumovat více, protože ne všechen vitamín B12 tělo vstřebá. Např. vegany oblíbená chlorella (bráno z výrobku Chlorella Fresh) obsahuje v 1g chlorelly 8,4% doporučené denní dávky vitamínu B12.

10 nejlepších zdrojů vitamínu B12

Mušle

Mušle patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem draslíku a vitamínu B12. Jsou také významným zdrojem železa (24mg ve 100g).

Hovězí maso

Kromě toho, že je hovězí maso významným zdrojem vitamínu B12, obsahuje i hodně vitamínu A. když si navíc najdete farmáře, jehož zvířata se pasou celé dny na louce, získáte velmi zdravé hovězí maso s jasným původem.

Krůtí maso

Pokud seženete domácí krůtu, máte jistotu, že maso bude velmi chutné a bude obsahovat velké množství vitamínu B12 (až 48 μg ve 100g masa).

Ústřice

100g ústřic obsahuje 10,2 mg železa a 116 kalorií. Ústřice také patří do skupiny potravin s nejvyšším obsahem vitamínu B12. Čím čerstvější seženete, tím je to samozřejmě lepší.

Kuřecí maso

100g masa obsahuje 13,7 μg vitamínu B12. Dejte přednost organicky chované drůbeži z malochovu. Máte tak větší jistotu, že maso nepřišlo do kontaktu s antibiotiky a jinou chemií, která urychluje růst.

Krabí maso

100g obsahuje 9,8 μg vitamínu B12. I zde platí, že je třeba mít k dispozici čerstvé krabí maso.

Losos

1 filet (polovina toho, čemu říkáme podkova) obsahuje 9 μg vitamínu B12. Za nejlepšího lososa je považován ten, který byl chován na Aljašce. Místní rybárny jsou pověstné pečlivostí chovu a nízkou mírou kontaminace masa.

Vajíčka

Jsou vegetariány velmi vyhledávaným zdrojem vitamínu B12, protože jsou velmi dostupná a mohou být jednoduše přidávána do salátů, polévek nebo omelet.

Pstruh

Alternativa, když není po ruce losos. Obsahuje 4,2 μg vitamínu B12 ve 100g. Protože pstruzi nejčastěji pocházejí z pstruzích farem, považují se za nejlepší volbu pokud jde o míru kontaminace škodlivinami (kterými jsou mořské ryby kontaminované v určité míře vždy).

Sleď

Poskytuje 3,6 μg vitamínu B12 ve 100g masa. Jde o menší rybu a nejlepší (měřeno mírou kontaminace škodlivinami) jsou sledi z Atlantického oceánu.


copyscape-seal-black-120x100

Tento článek byl vytvořen provozovatelem těchto stránek. Jeho kopírování není bez předchozího písemného svolení firmy Clear shot s.r.o. dovoleno.

Vyhledávačům se duplicitní obsah nelíbí a kopírováním tak poškozujete nás, ale i vás.

Plagiátorství je softwarově hlídáno a každé zjištění bude postihováno. Informace čerpejte, ale nekopírujte!


 

Related Articles

Stay Connected

0FanoušciTo se mi líbí
3,755NásledovníciNásledovat
0OdběrateléOdebírat
- Advertisement -spot_img

Latest Articles