Kombu je je název mořské řasy rostoucí v chladných vodách severu. Nejkvalitnější kombu je z okolí ostrova Hokkaidó. Po usušení má tmavě zelenou barvu.
V Japonsku ji patrně konzumovali už před 10 000 lety. Dlouho byla považována za luxusní potravinu vyhrazenou císaři a patřila například též mezi dary věnované Číně. Až po kolonizaci a rozvoji ostrova Hokkaidó (1603-1868) začala být tato mořská řasa dostupnější a brzy se stala naprosto nepostradatelnou součástí běžného jídelníčku. V Japonsku se konzumuje v průměru 0,5g kombu na osobu a den.
Mořské řasy všeobecně jsou zdrojem potravy lidstva od nejstarších dob. V Japonsku jsou po staletí používány stejně běžně jako zahradní zelenina. Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším a nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a uhlovodanů. Tělu dodávají potřebné vitamíny (A, B2, B12, C). Jsou ceněny též pro obsah minerálních látek (vápník, zinek, hořčík, železo, jód, chróm, sodík). Obsahují 10x až 20x více minerálů než zelenina. Mimořádně cenný je obsah vápníku. Zatímco vápník z mléka je pro lidský organismus obtížně využitelný, z řas si ho bereme beze zbytku. Navíc minerály a enzymy obsažené v řasách napomáhají tělu při rozpouštění tuku a hlenu vznikajících nadměrnou spotřebou kyselinotvorných potravin jako je maso, cukr, mléko, mléčné a moučné výrobky.
Řasy působí výrazně zásadotvorně a vyrovnávají tak pH organizmu ze stavu kyselosti do stavu pH rovnováhy.
Mořské řasy mají schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek. Odnímají z těla těžké kovy včetně olova, rtuti a kadmia, jsou velmi dobrým „čistícím prostředkem“ na naši znečištěnou stravu. Mořské řasy se výrazně podílejí na snižování cholesterolu. Používají se jako prevence nebo stav zlepšující prostředek při široké škále civilizačních chorob, např.:
- vysoký krevní tlak
- arterioskleróza
- alergie
- revmatismus
- poruchy nervové i gynekologické
Kombu a zdraví
Kombu je bohatým zdrojem jódu, kromě toho má vysoký obsah kyseliny glutamové, proto se jí také říká „přírodní glutamát sodný“. Kombu má nasládle jódovou chuť a je známo, že zlepšuje stravitelnost potravin a urychluje vaření, zvláště pak luštěnin. Příjemnou chuť dává řase kyselina alginátová. Číňané používali kombu jako přirozený čistící prostředek střev, k léčbě ledvin, močového měchýře a při nemocech štítné žlázy. Kombu také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a chrání před vysokým krevním tlakem. Prý také zlepšuje paměť a koncentraci. Chrání organizmus před vstřebáváním těžkých kovů jako jsou kadmium nebo stroncium.
Kombu v kuchyni
Kombu už od 7. století představuje základní složku nepostradatelné rybí polévky dashi. Prášek ze sušené řasy kombu smíchaný s mořskou solí je zajímavé a zdravé orientální koření.
Kombu obsahuje hodně jódu
Mořské řasy obsahují hodně přírodního jódu. Upozorňuji, že v souladu s EFSA /2006/ požití více než 600mg – přibližně 1,5 čajové lžičky čisté řasy – na jednu osobu může jednorázově poškodit zdraví / hyper funkce štítné žlázy.
V případě, že se léčíte se štítnou žlázou, doporučujeme konzultaci s lékařem předtím, než začnete řasu konzumovat.
Tento článek byl vytvořen provozovatelem těchto stránek. Jeho kopírování není bez předchozího písemného svolení firmy Clear shot s.r.o. dovoleno.
Vyhledávačům se duplicitní obsah nelíbí a kopírováním tak poškozujete nás, ale i vás.
Plagiátorství je softwarově hlídáno. Informace čerpejte, ale nekopírujte!