10.5 C
Brno
Neděle, Duben 20, 2025
Zelené potraviny

Jak nám pomáhá selen?

Selen je stopový prvek, který byl dlouho “podezřelý“ z toho, že je pro lidské tělo pouze toxický. Teprve v 60. letech minulého století se zjistilo, že je nezbytně nutný pro mnoho funkcí v organismu.

Selen je součástí enzymu, který chrání buněčné membrány a červené krvinky před škodlivými účinky volných radikálů, působí synergicky s vitamínem E, ale také blokuje škodlivé oxidační procesy v tkáních. Odstraněním ničivého působení volných radikálů tak zabraňuje vzniku maligních onemocnění.

Studie ukázaly, že selen spolu s vitamínem E chrání proti poškození srdce a celý kardiovaskulární systém, ale má také příznivý vliv na normální vývoj plodu, zejména na jeho centrální nervový a imunitní systém. Pomáhá také při vylučování škodlivých těžkých kovů z organismu, čímž posiluje obranyschopnost organismu, navíc se podílí na výrobě látek, které jsou podobné hormonům a působí protizánětlivě.

Selen působí destruktivně na plísně a neutralizuje toxické účinky alfatoxinů, které plísně produkují. Tyto škodlivé látky lze nalézt v mnoha potravinářských výrobcích, obilovinách, bramborách, zelenině apod. Jedná se zejména o produkty získané z rostlin sklizených při deštivém počasí a skladovaných ve vlhkém prostředí.

Jak škodí nedostatek či nadbytek?

Nedostatek selenu může způsobit například bolesti svalů, slabost, nemoci jater a slinivky břišní. Selen však patří k těm stopovým prvkům, u kterých je obtížné udržet optimální množství. Škodlivý je jeho nedostatek, stejně jako jeho nadbytek.

Ve velkých dávkách je tento prvek toxický jak pro lidi, tak pro zvířata. V Kolumbii a části Brazílie, kde půda obsahuje velké množství selenu, se vyskytuje mnoho onemocnění lidí a zvířat, které jsou způsobeny přebytkem selenu. U lidí to způsobuje ztrátu vlasů, zubů, různá poškození kůže, nehtů, přecitlivělost, nevolnost a zvracení.

Lidské tělo potřebuje v denní stravě malé množství selenu, takže u kojenců do jednoho roku se jedná o 10 až 15 mikrogramů, děti do 10 let mají mít 20 až 30 mikrogramů, chlapci od 11 do 18 roků 40 až 50 mikrogramů, muži starší 18 let 70 mikrogramů, dívky od 11 do 18 let 45 až 50 mikrogramů, těhotné ženy 65 mikrogramů a kojící ženy 75 mikrogramů, přičemž pouze část z daného množství selenu se vstřebává do těla.

Nejvhodnější pro lidský organismus je selen získaný z chlorelly, para ořechů z Bolívie, mořských ryb, sardinek, ústřic, spiruliny nebo  mořské soli. Dále z hovězích, nebo telecí jater, ledvin, srdce, vaječných žloutků, nečištěného obilí, celozrnné mouky, droždí, česneku, žampionů a rajčat.

Selen je velmi nestabilní, navíc při kontaktu se sacharidy, zejména jednoduchými cukry, je nestravitelný, takže pro tělo vlastně k ničemu. Právě z tohoto důvodu by lidé, kteří mají rádi sladkosti, měli zobat kromě cukrovinek o to více např. zelených potravin nebo para ořechů, protože ty tělu tolik potřebný selen bezpečně dodají.

 


copyscape-seal-black-120x100

Tento článek byl vytvořen provozovatelem těchto stránek. Jeho kopírování není bez předchozího písemného svolení firmy Clear shot s.r.o. dovoleno.

Vyhledávačům se duplicitní obsah nelíbí a kopírováním tak poškozujete nás, ale i vás.

Plagiátorství je softwarově hlídáno. Informace čerpejte, ale nekopírujte!


 

Related Articles

Stay Connected

0FanoušciTo se mi líbí
3,755NásledovníciNásledovat
0OdběrateléOdebírat
- Advertisement -spot_img

Latest Articles