Znáte zelené potraviny? Spirulinu, Chlorellu a další? Zelená barva je často spojena se zdravím. Už jako malým dětem nám rodiče říkali, abychom jedli brokolici, špenát, růžičkovou kapustu i ostatní zeleninu.
Zelená barva v těchto potravinách je způsobena obsahem chlorofylu, jehož struktura je podobná struktuře naší krve. Když se potom chlorofyl dostane do krve, reaguje s krevními destičkami a zvyšuje se rychlost tvorby hemoglobinu. Ten potom přenáší kyslík po celém našem těle. Rodiče tak měli zajisté pravdu, když chtěli, abychom kromě všech těch dobrot jedli i zeleninu. Je jasné, že to s námi mysleli dobře.
V psychologii je potom zelená barva spojena s rovnováhou a harmonií. A to je přesně to, co můžou zelené potraviny našemu tělu dodat. Obsahují velké množství antioxidantů, vitamínů a minerálů, které jsou velmi prospěšné pro náš organizmus, zdraví i duši. Dodají nám v přírodní formě přesně to, co našemu tělu chybí a my se budeme cítit lépe.
Ale co jsou vlastně ty dnes tak opěvované zelené potraviny? Jakým potravinám se dnes takto říká?
Co patří mezi zelené potraviny
Stručně zde představujeme většinu z těch potravinových doplňků, které řadíme mezi zelené potraviny a které jsou dnes nejžádanější. Sami se tak můžete rozhodnout, který z nich by mohl být přínosem právě pro vás.
#1 Chlorella
Chlorella je jednou z nejstarších sladkovodních řas na Zemi. Je to velmi zajímavý organizmus, protože díky své silné buněčné stěně může přežít útoky různých bakterií a virů. Chlorella se vyrábí ve velkých vyhřívaných rybnících, kde se díky vysoké teplotě řasa rychle množí. Její výroba má největší tradici na Taiwanu a v Japonsku, odkud pochází nejkvalitnější surovina. Nikde jinde tak kvalitní chlorellu neseženete.
Chlorella je velmi zdravá. Je nejznámějším zdrojem chlorofylu, je bohatá na esenciální aminokyseliny a je vydatným zdrojem minerálů a vitamínů. Chlorella obsahuje také beta karoten, který má antioxidační účinek a pomáhá neutralizovat škodlivé účinky volných radikálů. Tím snižuje riziko vzniku civilizačních chorob. Chlorella má ze všech rostlin nejvyšší množství chlorofylu, proto voní i chutná po trávě. Konzumací chlorelly lze předejít řadě zdravotních komplikací, což dokazuje řada studií. Chlorella také podporuje boj proti obezitě, ztrátu tuku a zrychluje metabolizmus. Chlorella si proto právem zaslouží místo v našem jídelníčku nebo alespoň stojí za vyzkoušení.
#2 Spirulina
Spirulina je forma modrozelené sinice, která pochází z čerstvé teplé vody. Je to jednoduchý jednobuněčný organizmus, který získal jméno z latinského slova „spirála“ díky struktuře své buněčné stěny. Použití spiruliny jako zdroje potravy se datuje již od 9. století.
Spirulina obsahuje přibližně 65 % bílkovin, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin, a proto je ideálním doplňkem stravy pro sportovce, vegany, starší a oslabené lidi. Další pro život nezbytnou skupinou jsou polynenasycené mastné kyseliny, např. kyselina gama-linolenová, obsažená i v mateřském mléce a podílející se také na snižování hladiny cholesterolu. Tato aminokyselina snižuje v mozku chuť k jídlu a je vhodná jako doplněk k redukčním dietám.
Přečtěte si o spirulině více v našem dalším článku Spirulina: Je to zázračná potravina? A jaké jsou její přínosy?
Chcete se o spirulině dozvědět ještě více? Nebo ji zakoupit?
Spirulina se dá koupit 24 hodin denně 7 dní v týdnu v eshopu Zelené zdravíčko.
#3 Mladý ječmen
Také velmi populární zástupce zelených potravin, kterého známe ve formě zeleného nápoje. U kvalitnějších produktů se jedná o prášek získaný usušením vylisovaného nektaru z listů mladého ječmene. Ty levnější produkty jsou potom práškem, který vznikl rozdrcením celých listů. Určitě si v případě zájmu vyberte produkt z té první množiny, protože je mnohem výživnější, obsahuje několikanásobně více živin a minerálů (je koncentrovanější) než celé drcené listy, které navíc naše zažívání ani nemá šanci dobře a beze zbytky zpracovat.
Kvalitní mladý ječmen obsahuje ve srovnání s pšenicí 25x více draslíku, 37x více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, 5x více železa, ale o polovinu méně fosforu – prvku, který přebývá ve většině poživatin. Obsahuje také betakaroten, vitamín C, E a vitamíny řady B: B1, B2, B3, B6, biotin, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou. Mladý ječmen obsahuje také Riboflavin (vitamín B2), který přispívá k lepšímu energetickému metabolizmu, lepšímu stavu a činnosti nervové soustavy, správnému množství červených krvinek a bezproblémovému stavu pokožky a zraku. Riboflavin také přispívá k ochraně před oxidativním stresem a ke snížení míry únavy a vyčerpání.
Zajímá vás mladý ječmen? Více informací najdete v našem dalším článku 9 faktů o mladém ječmeni.
#3 Sibiřský ženšen
Sibiřský ženšen (též nazýván jako Čertův kořen) byl používán po staletí ve východních zemích, včetně Číny a Ruska. Je označován jako „adaptogen“ a povzbuzuje nadledviny, aby vylučovaly stresové hormony a tím zvyšuje obranyschopnost organizmu proti účinkům stresu. Snižuje i odbourává krevní cholesterol a zpomaluje sklerotizaci cév. Má příznivý vliv na tvorbu enzymů a snižuje mírně hladinu krevního cukru. Jeho podávání brání rozvoji nádorových metastáz, stimuluje protinádorovou aktivitu bílých krvinek, zmírňuje vnější projevy následků ozařování i celkově zlepšuje subjektivní i objektivní stav pacientů s onkologickým onemocněním.
Pozitivně působí proti růstu Ehrlichova karcinomu. Zlepšuje také prokrvení srdečního svalu, ale i mozku, takže vlastně slouží jako prevence proti ischemii myokardu a proti náhlým mozkovým příhodám.
#4 Mladá pšenice
Podobně jako v případě mladého ječmene se i šťáva z mladé pšenice považuje za kvalitního zástupce skupiny zelených potravin. Je to ta stejná pšenice, ze které se vyrábí např. chléb nebo těstoviny a výrobní proces sušené šťávy z listů mladé pšenice je velmi podobný procesu, při kterém se vyrábí sušená šťáva z listů mladého ječmene.
Rozdíl v získání suroviny pro výrobu potravinového doplňku je v tom, že zde potřebujeme sklízet velmi mladé rostlinky, když jsou ještě zelené. Z takto mladých listů pšenice se získává šťáva, která se následně suší při teplotách kolem 30 stupňů. Tento produkt navíc neobsahuje lepek a řada studií dokazuje, že šťáva z listů mladé pšenice je velmi výživná a že má např. dvakrát více vitamínu C než pomeranče.
Mladá pšenice obsahuje 17 aminokyselin, které jsou základním stavebním prvkem bílkovin, komplex vitamínů skupiny B, C, E a K, vitamín A a všechny známé minerální látky. Obsahuje také draslík a vlákninu, která pomáhá udržovat zdravé zažívání a čistí střevní stěny. Díky vysokému obsahu draslíku zase střeva uvolňuje a pomáhá tak při zácpě.
#5 Ginkgo Biloba
Ginkgo biloba (Jinan dvoulaločný) je jedním z nejstarších stromů na naší planetě a jeho historie sahá až do období před 300 milióny let. Ginkgo se již mnoho let používá jako léčivá bylina, zejména v čínské medicíně. Je třeba poznamenat, že Ginkgo Biloba je např. v Německu ve skutečnosti léčivou bylinnou látkou kvůli některým svým osvědčeným a prokázaným vlastnostem. O jinanu se říkalo, že dokáže odvrátit zlo a oheň, a proto byl hojně vysazován před domy a chrámy.
Ginkgo biloba podporuje duševní rovnováhu, mikrocirkulaci krevního systému, kognitivní funkce a periferní oběhový systém, oči a sluch. Přispívá k bezproblémové činnosti mozku. Je řazen k antioxidantům, obsahuje totiž flavonoidy. Zvyšuje naši koncentraci a paměť, působí na prokrvení končetin, potlačuje alergické reakce a astma, podporuje celkovou mentální svěžest a potlačuje stavy zmatenosti a deprese.
Tento článek byl vytvořen provozovatelem těchto stránek. Jeho kopírování není bez předchozího písemného svolení firmy Clear shot s.r.o. dovoleno.
Vyhledávačům se duplicitní obsah nelíbí a kopírováním tak poškozujete nás, ale i vás.
Plagiátorství je softwarově hlídáno. Informace čerpejte, ale nekopírujte!