10.5 C
Brno
Neděle, Duben 20, 2025
Zelené potraviny

Nejlepší zdroje vlákniny pro vegetariány

Na mnoha místech se dozvídáme, že zdravý člověk by měl konzumovat každý den alespoň 0,8g bílkovin na 1kg tělesné hmotnosti. Profesionální sportovci a kulturisté potřebují 2g bílkovin. Vegetariáni potom mají zdroje bílkovin značně omezené a proto hledají různé náhrady za maso a jiné běžně dostupné zdroje bílkovin. Na trhu je sice velké množství různých náhražek za maso, ale zdaleka né všechny jsou zdraví prospěšné a s jasným složením. Proto je nejlepším zdrojem bílkovin pro vegetariány takový, který je pokud možno přírodní a člověkem nevyrobený. Zdravě získané bílkoviny jsou pro naše tělo nepostradatelné, podporují správné fungování těla, tvorbu červených krvinek a správnou stavbu a opravy buněk našeho těla.

Zde představujeme některé z hlavních zdrojů bílkovin pro vegetariány:

Quinoa

Quinoa je velmi zdravý zdroj bílkovin a obsahuje všech 9 klíčových aminokyselin. Jeden šálek obsahuje asi osm gramů zdravých bílkovin. Quinoa (merlík čilský) je rostlina pocházející z Jižní Ameriky a její struktura je podobná struktuře rýže, ale je mnohem zdravější. Quinoa má prakticky dvakrát více vlákniny než mnoho jiných druhů zrn. Zvyšuje proto pohyblivost střev, čímž se zrychluje spalování tuků a podporuje vstřebávání výživných látek. Je také skvělým zdrojem hořčíku, železa, lysinu, manganu a riboflavínu (vitamínu B2).

Fazole

Vegetariáni vyhledávají fazole jako jeden z hlavních zdrojů zdravých bílkovin, které jsou nepostradatelným stavebním materiálem pro naše buňky. Navíc obsahují vysoké množství vlákniny, antioxidantů, esenciálních kyselin a sacharidů. Fazole dokáží také snížit množství tuku v krvi, což je velmi ozdravné pro naše cévy a srdce. Fazole lze připravovat na množství způsobů a pokud se je naučíme upravovat, rádi si je budeme často dopřávat.

Seitan

Seitan, známý i jako pšeničný lepek, pšeničné maso, zjednodušeně gluten anebo lepek je potravina vyrobená z pšeničného lepku. Vyrábí se vyplavením škrobu z pšeničné mouky tak, že se opakovaně proplachuje větším množstvím vody. Po ukončení tohoto procesu zůstane lepková hmota, kterou lze dále zpracovat různými způsoby.

Ve východní Asii, ale i čím dál častěji v západní hemisféře je seitan alternativou k sójovým náhradám masa (sojové maso). Dobře připravený seitan se masu podobá víc než sojové produkty, za což vděčí své konzistenci.

Seitan obsahuje nezanedbatelné množství bílkovin. Pro buddhisty, jako pro vegetariány, byl seitan v minulosti velmi důležitým zdrojem bílkovin, stejně tak byl důležitou součástí makrobiotické stravy. Nyní je důležitou součástí vegetariánské a veganské stravy právě pro jeho vysoký obsah bílkovin.

Ořechy

Ořechy jsou bohatým zdrojem bílkovin, minerálů, antioxidantů a nenasycených mastných kyselin. Ve 100g ořechů najdeme 25g bílkovin. Pravidelná konzumace ořechů snižuje hladinu cholesterolu, zastavuje onemocnění koronární arterie a minimalizuje nebezpečí rakoviny prsu, tlustého střeva a prostaty.

Sušené řasy

Sušené mořské řasy obsahují mnohem více bílkovin než mléko, maso, drůbež a další zdroje živočišných bílkovin. Tyto rostliny jsou složeny převážně z nenasycených masných kyselin a obsahují přibližně 55 procent dietní vlákniny. Řasy jsou proto vynikajícím zdrojem bílkovin pro vegetariány.


copyscape-seal-black-120x100

Tento článek byl vytvořen provozovatelem těchto stránek. Jeho kopírování není bez předchozího písemného svolení firmy Clear shot s.r.o. dovoleno.

Vyhledávačům se duplicitní obsah nelíbí a kopírováním tak poškozujete nás, ale i vás.

Plagiátorství je softwarově hlídáno. Informace čerpejte, ale nekopírujte!


 

Related Articles

Stay Connected

0FanoušciTo se mi líbí
3,755NásledovníciNásledovat
0OdběrateléOdebírat
- Advertisement -spot_img

Latest Articles